bemesten

koemest compost mulch kalk aluin

Bemesten klinkt wel erg agrarisch, maar we raden je toch echt aan om je planten in ieder geval 1 keer per jaar wat extra voeding te geven. De potgrond in de potten raakt zijn oorspronkelijke voeding kwijt, en de plant moet bijgevoed worden.
Het bemesten kan je het beste in het voorjaar, in maart of april.

potgrond

Elke plant in een pot begint met potgrond.
Potgrond wordt gemaakt van turfmolm waar kalk en voedingsstoffen aan toe zijn gevoegd. Het is een goed voedingsmengsel waar de planten een tijdje genoeg aan hebben. Het is verstandig om na enkele jaren je potten te verpotten met nieuwe potgrond, omdat de voedingsstoffen dan uitgewerkt zijn.

koemest

Koemest is de meeste voorkomende bemesting voor potten: je koopt de mest in droge korrels, het bestaat uit 100% oude stalmest, zonder toegevoegde chemische stoffen. Het hoge percentage organische stoffen maakt de bodem weer vruchtbaar.
Werk de korrels lichtjes rondom de plant in de aarde en geef vervolgens voldoende water. Lees de verpakking voor verder gebruik en de herhalingsmogelijkheden.

compost

Compost vormt een goede basis voor je planten. De structuur van de grond verbetert en planten slaan zo beter hun voedingsstoffen op. Bodemziekten worden tegen gegaan. Ook wordt vocht beter vastgehouden, zodat je in principe minder water hoeft te geven.
Boeren op dakterras of balkon? Je kan compost goed zelf maken. Omdat we er vanuit gaan dat je niet heel veel ruimte hebt op je balkon of dakterras, is het praktisch om een kunststof compostbak te nemen, deze is helemaal afsluitbaar en er komen geen geuren vrij. De compost moet zo gevarieerd mogelijk samengesteld worden, dus niet alleen groente en fruitafval, maar ook droog materiaal, zoals oude bladeren, zaagsel en stro.
Maart en april zijn de beste maanden om compost in je potten te stoppen. Je kan het aan de oppervlakte laten liggen of het laagje van 1,5 cm net onder de aarde verwerken.

mulch

Mulch is een beschermlaagje wat je aanbrengt bovenop de potgrond.
Mulch bestaat in vele verschillende vormen. Wij geven de voorkeur aan organische mulch als schorssnippers, stro, tuincompost, oude stal mest
Mulch beschermt de wortels van de plant tegen de zon in de zomer en tegen de kou in de winter.
Daarnaast houdt het ook vocht vast, waardoor je minder water hoeft te geven.
Als je mulch aanbrengt moet je zorgen dat de stam vrij blijft. Deze kan gaan rotten door steeds in contact te staan met de vochtige mulch.
Je kan mulch het hele jaar aanbrengen als beschermlaag, je kan ook kiezen het alleen als bescherming in de winter te doen.

kalk

Kalk toevoegen doe je als je grond te zuur is geworden. Als je regelmatig compost of ander mest toevoegen aan je potten loop je minder kans op zure grond. Kalk toevoegen kan je het beste in het vroege voorjaar doen. Ver voor dat je de grond gaat bemesten. Het liefst niet toedienen bij groeiende planten.

aluin

Een oude truc om roze hortensia in blauwe hortensia te veranderen is het toevoegen van aluin. Deze stof zorgt voor de kleurverandering.

word fan!

wil je niks missen van Pluk Amsterdam?

Volg ons dan op Twitter en like ons op Facebook!